Święta Wielkanocne w czasach epidemii koronawirusa.
Takich Świąt Wielkanocnych chyba nikt z nas się nie spodziewał. Przez panującą epidemię wielu z nas spędzi te święta z dala od swoich bliskich. Koronawirus pokrzyżował wszystkie świąteczne plany.
W obecnej sytuacji Catering Wielkanocny może okazać się idealnym rozwiązaniem. Unikniemy stania w długich kolejkach, zmniejszymy ryzyko zarażenia się, a przy okazji pomożemy lokalnym przedsiębiorcom.
Sprawdziliśmy, co proponują restaurację w Kołobrzegu:
Ciekawą propozycję przygotowała restauracja Grill House Wichłacz (zamówienia do 9 kwietnia).
W menu znajdziemy: Żurek staropolski z białą kiełbasą (300 ml/14 zł i 900 ml/35 zł),
galaretkę z łososiem i warzywami (13 zł/szt.) lub galaretkę z kurczakiem i warzywami (10 zł/szt.). W wielkanocnej ofercie znajdziemy również smalec z dzika (150 ml/15 zł) oraz aromatyczny półmisek mięs (60 zł/0,5 kg) czy udko z kaczki w sosie pieczeniowym (54 zł/0,5 kg). Zamówić można także pyszny chleb pszenny z ziarnami (15 zł/szt.) czy puszysty sernik (70 zł/szt.)
Restauracja Ryba z Ikrą przyjmuje zamówienia na wielkanocny catering do 11 kwietnia.
W świątecznym menu znajdziemy m.in.: Pieczoną biała kiełbasa w winie z cebulką, jabłkiem i tymiankiem (1 kg -40 zł)oraz długo marynowana w ziołach pieczoną karkówka (1 kg – 60 zł). W ofercie nie zabrakło tradycyjnego żurku, tym razem z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem (30 zł/1 l), pasztetu z cielęciny z orzechami laskowym i suszonymi morelami (90 zł/1 kg) czy sałatki jarzynowej (40 zł/1 kg). Zamówić możemy również wypieki np. wielkanocną babkę z prawdziwą wanilią (40 zł/szt.)
Restauracja Złota przygotowała rozbudowaną ofertę cateringową.
Osobiście lub telefonicznie do 9 kwietnia możemy zamówić np.:
Całą kaczkę w jabłkach z kopytkami i carpaccio z buraka (90 zł), pierogi z łososiem i twarogiem, ze szpinakiem, z soczewicą czy pierogi z awokado – brzmi bardzo ciekawie! Ceny od 15 do 25 zł za 8 sztuk. Tradycyjny Żurek restauracja Złota przygotuje za 30 zł za litr, a bigos z młodych warzyw z podsmażaną kiełbasą dostaniemy za 60 zł/1 litr. W ofercie znajdziemy również tarty na słodko (80 zł szt.) i na słono (40 zł szt.) a wśród nich m.in. tarta ze szpinakiem i łososiem lub ze słonym karmelem i czekoladą.
W restauracji Barka zamówimy m.in., tatar z łososia (18 zł/porcja) lub sandacza w galarecie 15 zł. Do wyboru są również trzy rolady, wśród nich rolada faszerowana dorszem (120 zł/kg). W menu znajdziemy również śledzia pod pierzynką (15 zł porcja) oraz śledzia w oleju lub śmietanie (12 zł porcja).
Z kolei w Apetyt Bistro możemy zamówić np. barszcz biały z chrzanem i grzybami – (37 zł/1 l) czy schab pieczony ze śliwką (79 zł/1 kg). Tart do wyboru mamy 3 w tym
-tarta wytrawna z łososiem, szpinakiem, oliwkami (69 zł/szt.) oraz tarta wytrawna z kurczakiem i szparagami (69 zł/szt.). W świątecznej ofercie znajdziemy również słodkości m.in. bezę z kajmakiem, orzechami i daktylami (89 zł/28 cm), makowiec wiejski (32 zł/1 kg) oraz mazurek kajmakowo-orzechowy (69 zł).
Na koniec przedstawiamy propozycję przygotowaną przez restaurację “Pod Winogronami”, która zamówienia na świąteczne potrawy przyjmuje do 9 kwietnia.
Szef kuchni przygotował następujące propozycje:
Na przystawkę możemy zamówić dwa rodzaje tatara – z polędwicy wołowej (19 zł/100 g) lub łososia (12 zł/100 g) albo jaja faszerowane (6 zł/150 g) czy też galantynę z kurczaka (6 zł/100 g). Na danie główne polecają się staropolskie gołąbki (4 zł/100 g) lub baranina duszona w czerwonym winie (19 zł/350 g). W menu nie zabrakło tradycyjnych wielkanocnych potraw takich jak żurek staropolski z białą kiełbasą i jajkiem (12 zł/350 ml) czy też sałatka jarzynowa (5 zł/100 g).
Większość restauracji zbiera zamówienia do 9 kwietnia (warto jednak upewnić się, czy nie krócej!).
Życzymy Wam wszystkich smakowitych Świąt Wielkanocnych i dużo zdrowia. Pamiętajcie zamawiając catering świąteczny wspieracie lokalną gastronomię.